תולעת הפארק – Spirocerca Lupi
...רגע, זה לא רק בפארק הירקון בלבד???
בהחלט לא. אמנם שם נמצאה לראשונה, אולם מאז נמצאה באזורים שונים ברחבי הארץ ולכן יש להגן גם על כלבים מחוץ לגוש דן. בקיץ הנגיעות גבוהה יותר מאשר בשאר עונות השנה.
תהליך ההידבקות בתולעת הפארק:
- כלב נגוע מפריש ביצים של ספירוצרקה לופי בצואה, הצואה נבלעת ע"י חיפושית זבל בה בוקעת הצורה הצעירה של תולעת הפארק ועוברת מס' שלבים בחיפושית עד לשלב המדביק. כשכלב אחר אוכל את החיפושית הנגועה בשלב המדביק מתרחשת הדבקה בתולעת הפארק.
- לאחר בליעת החיפושית התולעת משתחררת במעי הכלב ונודדת דרך כלי דם במעי עד לאבי העורקים. בבית החזה הנדידה לאורך אבי העורקים עלולה לגרום לקרע בו וכך לדימום חריף ומוות פתאומי.
- לאחר הגעת התולעת לאזור הוושט היא עוזבת את אבי העורקים ועוברת לוושט, שם מתפתחת לשלב בוגר מטיל ביצים.תיתכן שליחת גרורות לאיברים אחרים.
סימנים קליניים אופייניים לתולעת הפארק:
- פליטת מזון לא מעוכל
- הקאות
- ריור
- קושי בבליעה
- חולשה
- אובדן משקל
- כאב גבי ואפילו סימנים נוירולוגיים.
תהליך האבחון של ספירוצרקה לופי כולל
- בדיקת צואה לחיפוש ביצים
- צילומי רנטגן של בית החזה
- אנדוסקופיה: בבדיקה זו נכניס סיב אופטי עם מעין מצלמה בקצהו המאפשר לנו לראות את מקום המצאות התולעת בוושט.
- לעתים לצערנו האבחון מתבצע רק לאחר המוות לאחר שהתולעים פרצו את אבי העורקים והכלב מת מדימום פתאומי לבית החזה
טיפול
- בשלבים מוקדמים יחסית בהתפתחות הגרנולומה ניתן לתת טיפול תכוף ובמינונים גבוהים של דורמקטין (דקטומקס) ולעתים להגיע אפילו להחלמה מלאה
- בשלב בו התולעת הבוגרת כבר יושבת בוושט, הטיפול לא תמיד יעיל. בשלבים סופניים הגרנולומה עוברת התמרה סרטנית.
טיפול מונע
לא קיים חיסון אמיתי לספירוצרקה לופי, אולם ישנו טיפול מונע הניתן פעם ב – 3 חודשים (ויש הממליצים על תדירות גבוהה יותר). החומר המוזרק נקרא דקטומקס והוא מונע את התפתחות תולעת הפארק כל עוד הוא נשמר בדם במינון מתאים